Alegătorii trebuie să își cunoască drepturile și să raporteze abuzurile

   Am lansat un ghid cu instrucțiuni pentru alegătorii din țară și străinătate, precum și mai multe materiale grafice care răspund întrebărilor esențiale cu scopul de a oferi alegătorilor informațiile necesare pentru exercitarea dreptului la vot. Întrucât au existat mai multe tipuri de probleme și abuzuri care au limitat accesul la vot în primul tur, oferim instrumente prin care aceștia își pot cere drepturile și pot reclama abuzurile. Considerăm că informarea pe scară largă a cetățenilor atât înainte, cât și pe parcursul alegerilor poate preveni și semnala nereguli și abateri de la buna desfășurare a alegerilor. 

 

   Ghidul destinat alegătorilor este accesibil la adresawww.expertforum.ro/regulivot și cuprinde informații legate de procedurile de vot, utilizarea formularului pe proprie răspundere pentru cei care nu votează la secția de votare unde sunt arondați, mijloace de sesizare a neregulilor și de contestare a deciziilor birourilor electorale de la toate nivelurile sau înaintarea de plângeri penale în cazul observării unor nereguli sau infracțiuni.
   Pachetele grafice, inclusiv cel realizat de către graficianul Dan Perjovschi pentru Expert Forum pot fi descărcate aici (www.expertforum.ro/grafice).
   Sâmbătă și duminică vom pune la dispoziția alegătorilor un centru de asistență de specialitate. Vom oferi asistență celor cărora li se încalcă dreptul la vot, care au nevoie de clarificări legate de legislație sau care vor să reclame nereguli
   Telefonul alegătorului:
   Orange: 0756.459.194
   Vodafone: 0720.273.334
   Digi: 0770.332.065
   Skype ID: votcorect
   Formular sesizări și informații despre vot: www.expertforum.ro și www.funkycitizens.org.
   Facebook: www.facebook.com/ExpertForum şi www.facebook.com/funkycitizens
   Serviciul telefonic va funcționa între orele 15 și 20 în data de 15 noiembrie, respectiv 6 – 22 în data de 16 noiembrie, ziua alegerilor și este gratuit, implicând doar costurile standard ale apelurilor, taxate de către operatorii de telefonie. Paginile web și Facebook vor include informații generale, precum și întrebări frecvente legate de ziua alegerilor.
Invităm toți cetățenii care consideră că drepturile le-au fost încălcate, au identificat probleme sau nereguli legate de organizarea votului, au nevoie de clarificări legate de legislație sau regulile de desfășurare a procesului electoral să ne contacteze de îndată. 
   Mai multe detalii despre activitatea Expert Forum la alegerile prezidențiale pot fi urmărite aici.
   Contact:
   Septimius Pârvu, Expert Forum, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | 0737.748.667
   Elena Calistru, Funky Citizens, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | 0723.627.448