România TV - simptome clare de deprofesionalizare

   Postul Romania TV nu-si mai ascunde scopul, dar continua sa ne „cutremure” cu mijloacele pe care le foloseste. Ieri, 15 octombrie, postul Romania TV a arătat unei tari intregi cum tremura un presedinte. Noi, la ActiveWatch, am vazut cum intra in coma un subiect de interes public justificat, din cauza unor jurnalisti cu semne clare tulburari si de neputinta profesionala. Inainte sa dam un diagnostic fatal, am cerut expertiza suplimentara de la Consiliul National al Audiovizualului.

  Dincolo de interesul public legitim si incontestabil care ar putea justifica difuzarea acelor imagini si informatii, consideram ca demersul jurnalistilor Romania TV a fost incomplet, trunchiat si, pe alocuri, rau-intentionat.

   Din analiza celor doua emisiuni dedicate „bolii ascunse” a presedintelui Traian Basescu, reies urmatoarele aspecte care conduc spre concluzia ca subiectul promovat de Romania TV a fost insuficient documentat si prezentat intr-o maniera senzationalista:

   Interpretarea abuziva si netemeinica a unor imagini video. Dezbaterea cazului s-a facut exclusiv in jurul a patru secvente video care nu pot fi tratate ca probe temeinice si suficiente pentru a emite un diagnostic medical.

   Inconsistenta opiniilor formulate de moderatori si invitati. Subiectul a fost dezbatut intr-o maniera speculativa si nu a fost asumat cu profesionalism de catre moderatori si invitati.

   Consideram ca in cazul suspus atentiei dumneavoastra, postul Romania TV a incalcat in mod voit si abuziv prevederile legale din domeniul audiovizual, deturnand sensul interesului public justificat. Va rugam sa analizati eventuala incalcare a unor articole din Decizia 220/2011:

   Invitam Consiliul National al Audiovizualului sa analizeze aspectele sesizate si, in situatia incadrarii acestora ca fiind temeinice, sa aplice sanctiunile prevazute de lege.

   ActiveWatch recunoaste si face apel la rolul Consiliului National al Audiovizualului de garant al interesului public si de unica autoritate de reglementare in domeniul comunicarii audiovizuale.

   Departamentul de Cercetare si Analiza Media

   ActiveWatch