60 de familii din Cudalbi au un loc mai bun în care să traiască

   60 de familii din Cudalbi, afectate de inundatiile masive din septembrie 2013, se bucura de o casa complet renovata sau de reparatii ale pardoselilor si peretilor. Lucrarile de reabilitare sunt parte din programul “Fapte bune in vremuri grele”, derulat de Habitat for Humanity Romania cu sprijinul JTI Foundation, organizatie caritabila inregistrata in Elvetia.

   Habitat for Humanity Romania, impreuna cu oameni din comunitate si voluntari din Irlanda de Nord, au lucrat in perioada ianuarie – iulie 2014 la consolidarea fundatiilor si peretilor, aplicarea parchetului, repararea sau inlocuirea sistemelor de incalzit, usilor sau ferestrelor.

  “Ne bucuram nespus pentru ajutorul pe care ni l-ati dat. Dumnezeu sa va binecuvanteze, pe dvs. si pe voluntarii care au venit de departe. Copiii nostri nu or sa se mai imbolnaveasca acum, pot merge la scoala curati, pot sa-si faca temele in liniste” a spus Vasilica Bobocea, care acum are o casa decenta in care copiii sai sa creasca in siguranta.

Dupa ce casa familiei Boboceaa fost distrusa de ape, parintii si cei sase copii locuiau intr-o singura camera. Peretii deteriorati si plini de igrasie le puneau in pericol sanatatea, iar mama era nevoita sa gateasca intr-o bucatarie improvizata in magazie.

   Habitat for Humanity Romania s-a implicat in comunitate si printr-o componenta educationala. Organizatia a lucrat indeaproape cu autoritatile locale pentru pregatirea grupurilor de voluntari de urgenta, cresterea gradului de constientizare si schimbarea comportamentului localnicilor referitor la masurile preventive si de raspuns la dezastre.

“O comunitate cu risc ridicat de inundatii, cum este cea din Cudalbi, trebuie sa fie pregatita sa faca fata dezastrelor, sa stie cum sa reactioneze din momentul zero si pana la trecerea pericolului. Am lucrat impreuna cu localnicii pentru a identifica nevoile specifice si pentru a dezvolta masuri care pe viitor pot salva vieti si evita importante pagube materiale”, a declarat Gabi Pascal, Manager Program Disaster Risk Reduction and Response.

   Inundatiile masive din septembrie 2013 au afectat 18 localitati din judetul Galati, dintre care Cudalbi a fost cel mai greu lovita. Doi oameni au murit, 500 de case au fost inundate si peste 3.000 de locuitori au fost afectati. Habitat for Humanity Romania a intervenit inca de la inceput prin oferirea de sprijin localnicilor in procesul de reconstructie dupa dezastru.

   Programul “Fapte bune in vremuri grele” a fost implementat de filiala Habitat for Humanity Comanesti si este parte a programului national de preventie si raspuns la dezastre (Disaster Risk Reduction and Response (DRRR), dezvoltat de organizatie din anul 2005.