Județul pesedizat Galați a depășit planul la export cu o economie aflată în cădere liberă

   Ultimele cifre ce înfățișează starea economico-socială cosmetizată a județului Galați, la jumătatea anului 2015, aduc în discuție o îmbunătățire considerabilă a activității industriale. Asta, în ”documentele de o reală valoare teoretică” emise de politicienii PSD care se fac responsabili de distrugerea economiei județului. Astfel, volumul producției în acest sector de activitate al economiei, după cifrele lor, a cunoscut o creștere cu aproape 31 de procente față de primul semestru al anului 2014, în timp ce cifra de afaceri la nivel de ramură a înregistrat un plus de aproape 43% față de aceeași perioadă de raportare.

   O situație neîntâlnită pe parcursul anului trecut este cea a valorii exporturilor (FOB) ce a întrecut, în fiecare din primele patru luni ale acestui an, valoarea importurilor (CIF). În aceste condiții, la 30 aprilie 2015, soldul activității de comerț exterior la nivel județean este pozitiv, excedentul înregistrat fiind peste 52,5 milioane de euro.

Interpretate sau nu, aceste cifre nu au darul de a schimba prea multe în viața de zi cu zi a gălățenilor. Numărul salariaților este în continuare unul modest, datele relevând o creștere a numărului acestora cu nici 2.000 față de luna iunie 2014, până la 111.924 de persoane. Un angajat gălățean se raportează la 1,12 pensionari, față de doar 1,03 la nivel național.

   Nici în ceea privește nivelul salariului mediu net, localnicii nu au cu ce se mândri: valoarea salariului mediu net este inferioară mediei la nivel național cu aproape 10 procente. Aceasta și în condițiile existenței a aproape 20.000 de șomeri înregistrați de agenția județeană de profil la finele lunii iunie 2015.

   Rata șomajului din Galați, ce se apropie de 9,5%, este aproape dublă față de media națională, dar "speranțe de angajare" se leagă de noile investiții străine din județ, care prezintă valori ridicole: 1.300 de lei, circa 326 de dolari și 293 de euro, în iunie 2015. Spre comparație, în aceeași lună, județul Constanța a atras 17 investiții străine ce însumează spre 5,3 milioane de lei.

   Și mai grav este faptul că, în primul semestru al acestui an, populația județului nostru a pierdut aproape 1.400 de persoane. Fenomenul este consemnat după ce "sporul" natural al ultimelor șase luni din 2014 a fost și acesta negativ: - 945 de locuitori.

 

   George Marinescu