Publicație de vânzare! Relații la sorin.titei03@gmail.com

Singurele tabere școlare din Galați - părăsite și la un pas de demolare

   Taberele școlare din Galați, cea din pădurea Gârboavele și cea din Buciumeni, au fost trase pe linie moartă. Ceea ce comunismul a construit în aceste două tabere, capitalismul a distrus. În locul oazei de verdeață, a forfotei și a veseliei de odinioară, domnește acum mizeria și indolența. Ministerul Tineretului și Sportului nu s-a mai interesat de aceste tabere, iar Direcțiile Județene de Sport nu au mișcat un deget pentru salvarea lor. Directorii s-au schimbat pe bandă rulantă, însă, soarta taberelor nu s-a îmbunătățit cu nimic. Din contră, starea lor s-a degradat și mai mult.

 

   Un film horror

   La o aruncătură de băț de municipiul Galați, în pădurea Gârboavele, se găsește tabăra școlară care poartă același nume. Paznicul de la intrare este singurul indiciu care ne-ar putea duce cu gândul că tabara nu este total părăsită. Cât vezi cu ochii, peisajul este dezolant. În locul căbănuțelor, acum se mai găsesc niște relicve dezafectate, care așteaptă să fie demolate. Fiare ruginite și rupte în loc de leagăne, mese de tenis sfărâmate, terenul de fotbal invadat de bălării, băncuțe smulse, tobogane și balansoare distruse și un bazin de înot care nu a fost niciodată finalizat. În asemenea condiții arată tabăra de agrement Gârboavele care, încredibil, este încă în funcțiune. Ba mai mult, potrivit site-ului Direcției Județene de Sport Galați, oferă și spații de cazare pentru grupuri organizate de elevi. Însă, nici măcar vila de cazare, renovată în 2009, nu are condiţii optime de cazare. În lipsa cererilor, tabăra îi găzduiește, până la sfârștul acestei luni, pe componenții lotului național de haltere, antrenați de Costel Dimofte. Condițiile lipsesc cu desăvârșire, însă, sportivii sunt mulțumiți că se pot antrena în aer liber. Tot personalul, plecând de la bucătari, îngrijitori și până la paznici, a fost concediat. S-a preferat, în schimb, să se apeleze la o firmă de pază privată, plătită de câteva ori mai mult. Mai mult, se pare că anumite persoane din cadrul Direcției Județene pentru Sport au fost chemate să dea cu subsemnatul la DNA, pentru anumite cheltuieli care nu pot fi justificate.

 

   Lacăt pe paragină

   În aceeași stare deplorabilă se află și tabăra de la Buciumeni, închisă în 2005, din cauza problemelor la aprovizionarea cu apă curentă. Ani la rând, tabăra a fost tăiată sistematic de pe lista de investiții a autorităților. Din cauză că nu sunt bani pentru renovarea clădirilor, dar mai ales pentru racordarea la utilităţi, va rămâne mult timp abandonată. Numai pentru alimentarea cu apă a taberei, ar fi nevoie de cel puțin 500.000 de lei.

   Lucian Popescu

Adaugă comentariu

Codul de securitate