“QED” ne arată “ceea ce era de demonstrat” din 10 octombrie, la Cinema City

   “QED”, o lecție matematică de viață filmată pe peliculă de 35mm în alb-negru, a avut avanpremiera la Cinema City. Cel mai nou film al lui Andrei Gruzsniczki îi are în rolurile principale pe Florin Piersic Jr., Sorin Leoveanu și Ofelia Popii, iar Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Medeea Marinescu, Mihai Călin și alții conturează povestea filmului care va intra în cinematografe din 10 octombrie.

   Realizat cu susținerea Cinema City, “QED” este primul film alb-negru produs de la “Moromeții” (1988) încoace, iar fiecare detaliu este construit ca un personaj în sine, pornind de la spații, obiecte de mobilier sau “tocătorul de hartie” al Securității și ajungând la costume, decorațiuni și coafurile personajelor, sau pachetele de cafea și țigări “de dat”.

“Ce mi-e alb-negru, ce mi-e color, îți trebuie doar puțină imaginație”, spune personajul lui Virgil Ogășanu în “QED”, iar imaginația spectatorilor se va împleti firesc cu propriile amintiri și experiențe din, sau despre, perioada de dinainte de 1989.

   “QED” demonstrează o teorie la fel de valabila și astăzi, problema familiilor despărțite de granițe, care încearcă să se reîntregească peste hotare în speranța unui trai mai bun. “Doar granița s-a mutat, problema a rămas”, a spus în sala de la Cinema City Afi Palace Cotroceni, regizorul Andrei Gruzsniczki. Proiecția a stârnit amintiri actorilor prezenți la avanpremieră. Lucian Ifrim și-a adus aminte de propria lui întâlnire cu un agent al Securității: “Aveam vreo 18 ani. Mi-aduc aminte că a venit la mine un domn înalt, cam cât mine acum, care m-a întrebat dacă vreau să intru în Securitate. I-am spus că nu. Mă “recomandase” un vecin, care mă știa de băiat bun”, povestește Ifrim. Deși nu a trăit experiența comunistă în România, Dorian Boguță își aduce aminte: “Eu n-am trăit în perioada aia în România, eram puțin mai departe, în Rusia, însa mi-e frică să nu se intoarcă înapoi”.

  Premiat cu Premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la Roma și apreciat de multe alte jurii internaționale, “QED” își asteaptă spectatorii în cinematografele Cinema City din 10 octombrie.